TeqNow

Innovatie en productiviteit

Teqnow is het kenniscentrum van Metaalunie dat mkb ondernemers in de industrie helpt succesvoller te zijn met innovatie, technologie en productiviteit. Dat doen we door trends, kennis, inspiratie en advies van Teqnow en collega bedrijven te delen via onze artikelen, video’s, cursussen en evenementen en door gelijkgestemde ondernemers te verbinden.

Stappenplan praktisch en
winstgevend robotiseren
bij het industriële MKB
Vraag het gratis boekje aan!

Vergroot uw winstgevendheid
met de digitale mkb-fabriek
Vraag het gratis boekje aan!

Krijg inzicht in de technische
aspecten van sensoren die
iedere ondernemer moet weten
Vraag deze publicatie aan

Big data
Wat kan ik ermee?
Moet ik er in investeren?
Lees het gratis boekje

De toegevoegde waarde van
kunstmatige intelligentie
voor het industriële mkb
Vraag het boekje aan!

 

Kennismatch - vind de expert!

Maak gebruik van ons netwerk en ontdek welke expert jou snel vooruit kan helpen.

Vind jouw match

Community - praat mee!

Kom eenvoudig in contact met andere deelnemers en wissel tips en ervaringen uit.

Sluit aan bij een community

Kennisvragen? Stel ze ons!

Heb je vragen over innovatie, technologie of productiviteit? We helpen je graag verder!

Stel je vraag

nieuws

Doorbraak met nieuwe generatie robots

  • 9 juni 2016
Doorbraak met nieuwe generatie robots

Industriële robots zijn op korte termijn inzetbaar en betaalbaar voor kleinschalige productie dankzij het aansturingssysteem dat is ontwikkeld binnen het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband SlnBot. De eerste tests zijn veelbelovend, blijkt uit promotieonderzoek van ir. Maarten Essers van de Universiteit Twente.

Promovendus Maarten Essers van de Universiteit Twente heeft onderzoek gedaan naar de verbeterde aansturing van de industriële robotarm. De nieuwe generatie intelligent aangestuurde robots is in staat om snel en flexibel productietaken uit te voeren. Dat wijst zijn onderzoek uit. ln het nieuwe systeem worden verschillende robots niet topdown aangedreven, maar overleggen ze met elkaar wat ze doen. Daardoor zijn ze in staat om uiteindelijk zelfstandig taken toe te wijzen en uit te voeren, een zogenoemde heterarchische aanpak. De nieuwe ontwerparchitectuur maakt robots veel flexibeler en makkelijker inzetbaar in een kleinere productieomgeving. Volgens Essers gaan fabrieken, vooral in het midden- en kleinbedrijf, er de komende jaren anders uitzien. Er zullen overal smart factories ontstaan waar kleinschalige productie volledig geautomatiseerd plaatsvindt met zelflerende slimme robots.

Het onderzoek van Essers vond plaats binnen het project Sin Bot, waarin tien Nederlandse en Duitse bedrijven en kennisinstellingen werken aan een nieuw robotplatrorm. De partners zijn: Grunewald, Haake, lrmato, Luinstra. de Universiteit van Groningen, Stodt, Universiteit Twente, Westfälische Hochschule, Xsens en lncas3.

 Bron: PT Industrieel Management

Print
Categories: Robotisering
Tags:
Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x
soap2day